Notícies i articles

27 d’octubre

DIA DE LA TERÀPIA OCUPACIONAL

Qui és el/la Terapeuta Ocupacional?

 

La Teràpia ocupacional (T.O.) és una professió sociosanitària encarregada de proporcionar la màxima autonomia personal en aquells individus que pateixin qualsevol tipus de discapacitat, tant física com mental.

 

 

El terapeuta ocupacional enfoca la seva intervenció a fi que l’usuari pugui ser el màxim independent possible en les seves respectives activitats de la vida diària (AVD) terme molt utilitzat dins d’aquesta professió.

Les diferents activitats programades en les diferents intervencions, parteixen de la base que siguin significatives per a la persona, ja que d’aquesta forma, el procés de recuperació té un valor important per a la persona. La professió a la qual fem referència -igual que moltes altres de l’àmbit sociosanitàri- parteix la seva intervenció i metodologia a partir de diferents marcs de referència i models d’actuació que s’han desenvolupat al llarg de la història d’aquesta disciplina. Bé és cert que cada terapeuta ocupacional escull/encarrila la seva intervenció a partir de la seva ideologia i a partir del model que escull. Els diferents models determinen com s’estructuren ( i amb quina prioritat ) els diferents partícips del procés d’intervenció (usuari, professional, familia…) i d’altra banda, els marcs defineixen quin serà l’enfocament de la intervenció (rehabilitadora, compensatòria, entre d’altres…).

El Terapeuta Ocupacional utilitza l’activitat amb propòsit i l’entorn per a ajudar la persona a adquirir el coneixement, les destreses i actituds necessàries per a desenvolupar les tasques quotidianes requerides i aconseguir el màxim d’autonomia i integració”

 

 

La Teràpia Ocupacional, quan, on i perquè?

 

Què és per tu la Teràpia Ocupacional?

 

Teràpia ocupacional?

Per mi, el terapeuta ocupacional és el professional que ha estat format amb unes tècniques i té uns coneixements per donar suport i capacitar a les persones perquè puguin tenir una vida al màxim de funcional possible tot i les limitacions que pot tenir.
Cal afegir que un bon nivell d’autonomia i un nivell satisfactori de funcionalitat dona lloc a una felicitat completa.

Olga Soler, Logopeda

 

Teràpia ocupacional?

Jo com a terapeuta ocupacional penso a l’hora de realitzar un tractament satisfactori és molt important realitzar activitats significatives i motivadores per el pacient a la vegada contemplant els components que necessiti millorar (motrius, cognitius, posturals, etc). D’aquesta manera es podran assolir els objectius plantejats. A part, el TO engloba molts altres aspectes, com assesorament a familiars sobre material de suport, adaptacions a la llar…tot enfocat perquè el pacient pugui millorar al màxim possible la seva autonomia.

Raquel Gorchs, Terapeuta Ocupacional

 

Teràpia ocupacional?

La Teràpia Ocupacional és un mitjà pels quals a través de l’activitat significativa de les persones a qui atenem, de la nostra capacitat professional d’anàlisi de les activitats i des d’una mirada holística, oberta i flexible podem ajudar-les a adquirir o a recuperar al màxim la seva autonomia en les activitats que ocupen o tenen lloc en la seva vida diària, en l’adaptació d’aquestes al seu entorn i si cal l’adaptació de l’entorn on es desenvolupen.

Anna Portet, Terapeuta Ocupacional

 

Teràpia ocupacional?

Versionant la definició de la WFOT: La teràpia ocupacional és una professió de salut centrada en l’atenció integral de la persona que té a veure amb la promoció de la salut i el benestar a través de l’ocupació. L’objectiu principal de la teràpia ocupacional és permetre a la gent participar en les activitats de la vida quotidiana. Els terapeutes ocupacionals aconsegueixen aquest resultat treballant amb persones i comunitats per augmentar la seva capacitat d’ocupar-se de les ocupacions que desitgen, necessiten, o s’espera que facin, o modifiquin l’ocupació o el medi ambient per donar un millor suport al seu compromís professional.

Per mi és l’acompanyament i coneixement del professional en relació amb tot allò que li passa a una persona, en relació les activitats que fa i on les porta a terme donant importància a les més significatives, és passió per la humanitat i l’essència del benestar personal i l’aprenentatge individual i comunitari que impacta en la salud emocional-física i l’àrea social-educativa de la persona.

Mireia Pina, Terapeuta Ocupacional

 

Teràpia ocupacional?

Jo, veig la Teràpia Ocupacional com un conjunt d’eines i activitats, aplicades per terapeutes, amb la finalitat de millorar el desenvolupament de les persones. També com a terapia per ajudar a persones amb diversitat funcional a ser més independents en la seva vida diària.

Anna Serra, Recepcionista

 

Teràpia ocupacional?

La teràpia ocupacional és la disciplina que pretén aconseguir facilitats motrius i sensorials en l’individu. Les tècniques que aquest mitjà ofereix busquen el millor desenvolupament de la persona a través de la comprensió corporal i en alguns casos, l’adaptació a l’entorn. Es realitza un treball individualitzat a cada pacient dotant-lo d’eines específiques en cada context i a més a més, a les famílies per poder acompanyar-lo al seu dia a dia.

Alba Isern, Psicòloga

 

Teràpia ocupacional?

La teràpia ocupacional és una professió sanitària, de l’àmbit de la rehabilitació, amb la finalitat de prevenir o disminuir les discapacitats. La funció principal del terapeuta ocupacional, és la rehabilitació de la persona per a les activitats de la vida diària. Les eines principals del terapeuta ocupacional són l’activitat, l’ús terapèutic d’activitats, les quals permeten assolir els objectius de funcionalitat en la persona.

Capi Rodríguez, aromaterapeuta

 

Celebració del dia de la Teràpia Ocupacional a Catalunya 2018

https://www.cotoc.cat/dia-de-la-to

 

 

Més informació:

terapiaocupacional@lestimul.com

Utilitzem tecnologies per oferir la millor experiència d'usuari al nostre web. Si continues utilitzant aquest lloc assumirem que hi estàs d'acord.